Dr Malaysia Logo

Jadilah Rabbani Bukan Ramadani

Share it:

Para salafus soleh pernah berkata:

كُنْ رَبَّانِيًا وَلَا تَكُنْ رَمَضَانِيًا

Maksudnya: “Jadilah kamu hamba Allah yang Rabbani dan bukan menjadi hamba Ramadan (mengenal Allah hanya di bulan Ramadan).”

Insan Rabbani adalah mereka yang keluar dari Madrasah Ramadan dengan cemerlang dan berterusan dalam kecemerlangan amal soleh mereka.

Insan Rabbani adalah mereka yang sentiasa berusaha melaksanakan amal yang boleh menjadi penghapus segala dosa sepanjang masa.

Insan Rabbani adalah mereka yang sentiasa menjadikan kebiasaan melaksanakan ibadat fardu dengan sempurna serta melipatgandakan segala ibadat sunat yang menjadi pelengkap dan penyempurna segala ibadat fardhu.

Antara Tanda Insan Rabbani:

•  Sentiasa mendampingi Allah setiap masa, berterusan dalam ibadah dan tidak terputus daripada amal soleh.

•  Sentiasa menjaga solat berjamaah di masjid tanpa mencuaikan dalam solat-solat fardunya (bagi kaum lelaki).

•  Sentiasa memastikan hubungan berterusan dengan membaca, mentadabbur, menghafaz dan beramal dengan al-Quran dan tidak memisahkannya pada bulan-bulan selepas Ramadan. Berhati-hati dari tenggelam bersama mereka yang meninggalkan al-Quran seperti peringatan Allah kepada Nabi SAW tentang mereka:

وَقَالَ ٱلرَّسُولُ يَٰرَبِّ إِنَّ قَوۡمِي ٱتَّخَذُواْ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ مَهۡجُورٗا ٣٠

Dan berkatalah Rasul: Wahai Tuhanku sesungguhnya kaumku telah menjadikan Al-Quran ini satu perlembagaan yang ditinggalkan, tidak dipakai.(al-Furqan: 30)

•  Tidak terputus daripada melakukan puasa sunat antara dua Ramadan. Disunatkan puasa di bulan Syawal seperti yang dinyatakan oleh nabi saw apabila seorang hamba mendirikan puasa Syawal selepas Ramadan ganjarannya seolah-olah puasa sepanjang tahun.

Sebenarnya momentum kesungguhan ibadat pada bulan Ramadan itu hendaklah diteruskan pada bulan yang lain agar semangat kesungguhan mengabdikan diri kepada Allah sentiasa berterusan.

Marilah kita menginsafi diri dengan berterusan memperbaiki diri dengan segala amal soleh pada setiap detik dan ketika. Jangan sesekali menjadikan kita sebagai hamba Allah hanya di bulan Ramadan.

Jadilah Rabbani bukan Ramadani

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest Article.